Swellendam-Franschhoek 19 juni
Door: Jos en Marga
Blijf op de hoogte en volg Jos en Marga
19 Juni 2011 | Zuid-Afrika, Franschhoek
Vanmorgen weer eens op tijd opgestaan en weer een goddelijk ontbijt genoten. Die paar kilo’s die ik laatst kwijt was zitten er bijna weer aan geloof ik. Zijn we weer in balans zullen we maar zeggen. Na een zeer hartelijk afscheid op weg naar Franschhoek. Het wordt langzaam eentonig maar de weg hiernaar toe was weer prachtig. Onderweg een prachtige regenboog gezien en op een gegeven moment zelfs twee. En nee, toen nog geen wijn gehad. We hadden een kleine omweg genomen en dat was een goede keuze. Door 2 passen gereden. Je waande je in de Franse Alpen. Deze rit heeft niet meer dan 2,5 uur geduurd toen we al in Franschhoek aankwamen. Het is een schitterende plaats, eigenlijk het Laren van Zuid-Afrika. Het heeft eigenlijk weinig met Afrika te maken, maar we genieten er evengoed van. In het Toeristenbureau informatie gevraagd voor een kamer en we hebben een betaalbare gevonden. Met werkelijk een prachtig uitzicht op de bergen. www.cvguesthouse.com. Tot nu toe boffen we eigenlijk wel met de verblijven. Na ons geïnstalleerd te hebben zijn we op weg gegaan naar wijnproeverijen te voet. Onderweg wel nog iets gegeten, want op een “lege”maag alcohol. We hebben 2 proeverijen gedaan. Bij de eerste waren we verbaasd dat ze überhaupt wijn verkochten, niet te drinken. En nummer twee lag er schitterend bij en dat was dan ook hun grootste verdienste. Een wijnsoort ging nog wel, maar van die andere ging je hele mond samentrekken. Er werd ook niet echt hun best gedaan om het goed te presenteren. Je mag van zo’n groot wijngoed wel verwachten dat de wijn op zijn minst goed geserveerd wordt en niet rode wijn uit de ijskast. Maar eigenlijk ook wel lachen. Weer terug gewandeld, was nog een aardige tippel, want de wijngoederen liggen natuurlijk niet in het centrum. Maar we hebben evengoed een gezellige dag gehad en nog. We zitten nu gezellig bij het haard vuur. Echt chillen!
Door Jos
Franschhoek, die plek waar die Huegenoots geland is! Afrikaans nie maklyk is te skrijf nie, wel baaje maklyk te lees vir ons.
Nu hou ik maar op met schrijven in het Afikaans, valt niet mee. Zoals al gezegd we zitten In Franschhoek, de plek waar de Franse Hugenoten zijn neergestreken, nadat ze waren gevlucht in Frankrijk als gevolg van de godsdienst vervolgingen. (De plaatsnaam Franschhoek zegt in een woord alles. Mooie taal eigenlijk!) In de huidige tijd zie je van de franse invloed niet zo veel meer terug, behoudens wat namen van wijnlanderijen en winkels.
Wijn, wijn en nog eens wijn. Het land van Bacchus. God van de wijnen. Alleen hier had deze god , volgens mij althans,zijn smaakpupillen nog niet op orde bij een aantal wijngoederen.
Zoals we vanmiddag zelf bij een tweetal proeverijen hebben ervaren. Wellicht dat we de verkeerde wijnen hadden uitgekozen om te proeven bij het eerste wijnhuis. Maar de wijnen smaakten zo slecht dat ze direct mijn mond weer verlieten. Bij het tweede wijnhuis heb ik een rosé geproefd, waar de vullingen in mijn kiezen spontaan van gingen rammelen. Op zijn Rotterdams zou men zeggen: hij trok me hele bek scheef! Alleen de vijfde wijn, het vlaggenschip van het huis, was enigszins te drinken. Uit wraak zal ik straks bij het eten geen wijn uit Franschhoek bestellen, alhoewel het moeilijk zal zijn om hier wijnen uit een andere regio te vinden.
Franschhoek zelf heeft wat mij betreft helemaal niks Afrikaans. Het dorp is een mix van de Gooise dorpen Blaricum / Laren en het Limburgse Valkenburg. De chique en bouwstijl van het Gooi, de restaurants en winkeltjes van Valkenburg. Ik heb hier zelfs geen township kunnen ontdekken. Gelijk weet ik wat er ontbreekt in de Zuid Afrikaanse samenleving. Een gedegen middenklasse, die als boter de twee schijven brood ( als het ware de lagere en hogere klasse) van een boterham bij elkaar houdt.