Kaapstad Hermanus
Door: Jos en Marga
Blijf op de hoogte en volg Jos en Marga
06 Juni 2011 | Zuid-Afrika, Pretoria
Vanochtend vertrokken voor een meerdaagse tocht langs de kust. Voorbij centrum Kaapstad, richting vliegveld, doemen de townships op. Alles waar een spijker in kan, of kan worden vastgesjord met een touw wordt gebruikt om een hut te bouwen. In alle kleuren, schots en scheef. Wat echter de meeste verbazing wekt, is dat deze krotten netjes zijn voorzien van elektriciteit. Het was ooit de bedoeling van Nelson Mandela dat de bouwsels van de townships zouden worden vervangen door kleine, nette huisjes. Her en der zie je ook al wat van dit soort huisjes. Echter er is nog volop werk aan de winkel, eer dit plan succesvol is uitgevoerd.
Voorbij Somerset de kustweg gevolgd. Na elke bocht duikt er een schitterend panorama op. Uiteraard stoppen voor een foto shoot. Na de volgende bocht vervloek je die stop, daar het nieuwe uitzicht weer mooier is. Maar dat is de ervaring na elke bocht. Richting Hermanus valt ook op dat steeds meer zwarte mensen zich voortbewegen per fiets. De ouderen “stadig” in één tempo. Niet te snel, niet te langzaam daar je anders de strijd tussen evenwicht en zwaartekracht verliest.
Hermanus is een levendig plaatsje. Het dankt haar naam aan ene Hermanus Pieters, die er een bron ontdekte (fontein). De eerste naam was Hermanuspietersfontein. De toenmalige baas van het postdistrict vond die naam te lang, - Ik kan de goede man geen ongelijk geven – en besloot om de plaats in het vervolg Hermanus te noemen. Hermanus schijnt een goede spotplaats te zijn voor walvissen, vooral in de maanden augustus tot met oktober. Volgens ’s werelds enige walvisomroeper kunnen er ook in juni al walvissen te zien zijn. Helaas voor ons geen geluk wat dat betreft.
Geluk hebben we wel met ons B&B. Een fantastisch huis, schitterende kamers en een fantastisch uitzicht. Vriendelijke eigenaren , die helemaal bezeten zijn van haai duiken. Ik mocht een aantal indrukwekkende video’s zien. Erg onder de indruk, maar het lijkt me niks voor mij. Wellicht volgende week even terugkomen met Yves, die had dit wel op zijn verlanglijstje staan.